Orden

а тържествена церемония на 10 февруари 2017 г. в резиденцията на Франция в София френският посланик Н. Пр. г-н Ерик Льобедел връчи френския държавен орден „Академични палми“ на проф. New Balance Baratas Сава Гроздев – зам.-ректор на ВУЗФ по научната дейност и кариерното развитие, за неговите заслуги в областта на образованието и науката, както и за неговия значителен принос за популяризиране на френския език и френската култура чрез математическото състезание „Европейско кенгуру“. На тържеството присъстваха ректорът и президент на ВУЗФ доц. Air Jordan 12 (XII) Adidas Schoenen Григорий Вазов, вицепрезидентът на ВУЗФ г-жа Детелина Смилкова, преподавателят от ВУЗФ доц. bestellen schoenen nike air max 2016 goedkoop Григор Димитров, депутати, представители на Министерството на образованието и науката, ректори на висши училища, журналисти и гости. adidas yeezy boost 750 hombre Maglia Hakeem Olajuwon Орденът „Академични палми“ е трети по ранг във Франция след Ордена на Почетния легион и Националния орден за заслуги.

 • Air Jordan 12 Homme
 • Той е държавно отличие на Франция, учредено през 1955 г. Води началото си от почетен знак, създаден с декрет на Наполеон през 1808 г. Видимо развълнувам, професор Гроздев произнесе словото си на френски език.

 • Scarpe Nike Air Max 90
 • goedkoop nike air max 2016 В него той разказа историята на математическото състезание „Европейско кенгуру“, което е основната причина за присъждането на тази висока награда: „Идеята за Математическото състезание „Кенгуру“ е родена във Франция – страната, призната от цял свят като люлка на стотици, хиляди креативни идеи, водещи към прогреса на Човечеството. Двама френски математици Андре Деледик и Жан-Пиер Будин решават да организират състезание, в което ученици от училища, колежи и гимназии да разсъждават и да отговарят в един и същ ден на едни и същи въпроси, но всеки в своята страна. Така, през 1991 г. възниква Математическото състезание „Кенгуру“, в което още през първата година се включват120 хил. ученици. Постепенно бройката се увеличава: 300 хил. през 1992 г., 500 хил. asics gel kinsei hombre през 1993 г., за да достигне понастоящем повече от 7 милиона. Тази френскa инициатива се разпространява от четвърт век в Европа и обхваща целия свят. nike air max Първоначално състезанието се провежда само на френски език.

 • Air Max 90 Donna Nere
 • В България по инициатива на Френския институт в София се включват предимно ученици от гимназиите с изучаване на френски език.

 • Nike Roshe Run Dames grijs
 • Българското участие по това време е почти символично. Ръководени от грижата състезанието да остане живо и да го отворим за по-голям брой млади български математици, решихме да преведем основни математически понятия. Подкрепени от българското Министерство на образованието и науката, издадохме кратък френско-български речник на основни математически понятия.

 • AIR MAX TAILWIND 8
 • Tennis Nike Разпространихме речника в няколко математически гимназии в страната. Резултатът беше впечатляващ. adidas scarpe 2017 Броят на участниците се увеличи чувствително.Състезанието напусна границите на Европа и се превърна в световно. Има предложение да кандидатства за рекорд на Гинес, поради огромния брой участници. През 1997 г., по силата на нарастващия интерес беше решено задачите да ce превeждaт на езика на всяка участваща страна.

 • Adidas Nmd Donna Beige
 • Решението се отнасяше и за България, но ние решихме да запазим състезанието и на френски език в допълнение на българския.