KonfКонференция „Първите седем години в ЕС – оценка на инвестициите в дългосрочен растеж и нетните ефекти от тях в секторен и регионален план“.
Близо 80% от публичните инвестиции се правят с пари от Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференцията.
Форумът бе организиран от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Института за стратегии и анализ (ИСА).
Повече за конференцията можете да намерите тук.

Konferencia 26_10Трета научна конференция “Иновациите: двигател за икономическия растеж – 2015”.
Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) бе организатор и домакин на третата годишна научна конференция на тема „Иновациите: двигател за икономическия растеж – 2015“.
Специален гост на научната конференция бeше Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в България, която изнесе лекция пред аудиторията на конференцията с фокус върху иновациите в Израел – т.нар. Нация-новатор.
Повече за конференцията можете да намерите тук.

България се учи от корейския опит в областа на иновациите, образованието  и науката
България се учи от корейския опит в областа на иновациите, образованието и науката

При изключителен интерес приключи организираната от Висшето училище по застраховане и финанси  и посолството на  Р Корея в България международна конференция на тема: “Корейският опит в иновациите, образованието и науката за България”, която се проведе на 4 юни, т.г. в Гранд Хотел София. Международният форум беше открит от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, Н.Пр. Shin Maeng-ho, посланик на Р Корея в България, проф. Костадин Костадинов и проф. Николай Денков, зам.-министри на образованието и науката, г-н Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община по направление “Финанси и стопанска дейност”. Поздравителен адрес от името на президента на Р България, Росен Плевнелиев, поднесе доц. д-р Румяна Коларова, секретар на президента по образование, наука и гражданско общество. „Днешната дискусия събира на едно място представителите на държавните институции, бизнеса и академичните среди. Тя е прекрасен пример, че сътрудничеството между България и Република Корея се развива във възходяща линия…Подобен тип инициативи са крачка напред към подобряването на диалога и обмена на добри практики в сферата на образованието и за откриването на нови и работещи формули в областта на иновациите“, се казва в поздравителния адрес.
„От международни конференции за обмяна на опит може най-бързо да се намери верният път за развитие“, подчерта ректорът на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов. Според него подобен тип международни форуми допринасят за постигането на голям успех както на нашата страна, така и на университетите от всички държави, които работят заедно с тях. „Това е най-краткият път от това, което смяташ, че е необходимо за обществото, при това – независимо от българската държава“, каза още ректорът.
Доц. Вазов разказа и едни от първите си преки впечатления за Корея: „Още през 1993 година от тогавашната си позиция на заместник-министър на промишлеността (1991-1994) откривах Деня на България по време на световното изложение в Сеул. Още тогава развитието и изобретенията на Корея изпреварваха развитието на света“.
На свой ред посланикът на Република Корея у нас Н.Пр. Шин Менг-хо изрази благодарностите си както за поканата за участие и организиране на международната конференция, така и за възможността за показване на корейския опит в сферата на образованието. „Трябва да се учим едни от други“, категоричен е Менг-хо.

Сред акцентите на конференцията бяха: Реформите в корейската образователна система и примера на корейските иновативни компании. Модератор на панела беше доц. д-р Евгений Евгениев, ВУЗФ.
Бившият министър на образованието, науката и технологиите на Република Корея (2010-2012г.) проф. Джу Хо Лий обяви, че през последните 50 години Корея може да се похвали със силна образователна експанзия. За пример той даде 1960 година, когато в сравнение със САЩ Корея е била недобре развита по отношение на своето образование. През 2010 г. обаче нивата на двете държави почти се изравняват.
Проф. Лий изтъкна, че това се дължи на големите реформи в образователния сектор, които са започнали с анализ и набелязване на основните проблеми – ниският ранг на университетите, силната вертикална диференциация на ВУЗ-овете. Анализите са установили още, че фокусът е върху тестовете в училище за сметка на практическите умения и творческите идеи.
Бившият образователен министър обясни още, че е важно реформата да върви в две направления – управлението на кризи и отварянето на образованието към нови индустрии, партньори и играчи.
„Човешкият капитал е най-важният ресурс за икономически растеж“, отбеляза Джу Хо Лий и добави, че най-важната поставена цел е развитието и диверсификацията на образованието.
Ръководителят на “Самсунг Електроникс” за България Крис Чънг разказа за опита на компанията в създаването на smart classrooms в Корея, България, Хърватия и как дигиталното образование значително улеснява и подпомага образователния процес.
Зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадинов сподели, че само преди броени дни българска държавна делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, е била на посещение в Корея, където е било подписано двустранно споразумение за сътрудничество в областта на образованието, науката и технологиите.
На финала на конференцията ректорът на ВУЗФ доц. Вазов подари на Н.Пр. Shin Maeng-ho керамична ваза по повод 25 г. от установяване на дипломатически отношения между Р България и Р Корея.

Медийни партньори на събитието са сп. “Икономика”, в. “Банкер”, в. “Застраховател прес”, Klassa.bg, Inews.bg, Insmarket.bg.

Всичко за конференцията на www.ino.vuzf.bg/korea

Снимки от атмосферата на конференцията можете да видите ТУК.


ВУЗФ организира международна конференция  \ВУЗФ организира международна конференция „Education – Tradition and Modernity“

На 29 май 2015 г. във Висшето училище по застраховане и финанси ще се състои  международна конференция на тема: „Education – Tradition and Modernity“. Форумът се организира от ВУЗФ съвместно с The Beijing Union University, China The Minin University, Russia, The Ignatius University, USA, The European Center for Business, Education and Science, Journal of Education, Journal of Education, Child Development and Counseling, Quality in Higher Education Institutions Journal.
Участие в конференцията ще вземат лектори от България, Китай, Русия, САЩ, Франция, Германия, Сърбия, Унгария, Румъния, Израел, Индия, Тайланд и Виетнам.
Сред основните теми на дискусиите ще бъдат: Основните принципи за образователни реформи в дигиталната ера; Основни лидерски компетенции в образователните системи; Предизвикателствата пред висшето образование в Китай, Унгария, Сърбия; Парадоксите на висшето образование в България в интеркултурна перспектива, Българските иновации в образованието, Позитивното включващо образование и др.
Форумът ще бъде открит от ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов, от Н.Пр. Wei Jinghuа, посланик на Китай в България и от проф. д-р Костадин Костадинов заместник-министър на образованието и науката.

Програмата на конференцията можете да видите ТУК.


Международна конференция \Международна конференция „По стъпките на Израелския модел за иновации“

ВУЗФ и Посолството на Израел в България организират конференция на тема „По стъпките на Израелския модел за иновации“ която ще се състои на 15.04.2015 г. от 13.30 до 17.30 часа в сградата на ВУЗФ. Допълнителна информация за форума и участниците в него можете да откриете на http://ino.vuzf.bg/israeli

Програмата на конференцията можете да видите ТУК.2015-09-03 11 25 21 Пета международна научна конференция„Индустрия и иновации – 2014″

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и сп. „b2b Magazine“  организираха Петата международна научна конференция„Индустрия и иновации – 2014″, която се проведе на 30-31 октомври 2014 г. в „Кемпински хотел Зографски“, София. На конференцията присъстваха гости и лектори от България и чужбина, представители на Европейската комисия, на дипломатическите мисии у нас, на правителството и на бизнеса.

Петото издание на форума премина под мотото: „Иновациите: двигател на икономическия растеж”, което е продължение на дискусията, организирана от ВУЗФ преди една година (за повече информация вижте Конференция 2013). На събитието тази година се акцентира върху иновативните дейности и проекти, както и върху икономическите перспективи и новите реалности в България и глобалния свят.

Допълнителна информация за форума и участниците в него можете да откриете на http://ino.vuzf.bg/israeli


Ректорът на ВУ��Ф ще вземe участие в Българо-израелски форум за иновации и стартиращ бизнесРекторът на ВУЗФ ще вземe участие в Българо-израелски форум за иновации и стартиращ бизнес

На 15 и 16 юли 2015 г. ще се проведе двудневен форум на тема „Възможности за развитие на Българо-израелски проекти за иновации и стартиращ бизнес“. Събитието е под патронажа на Министерството на икономиката на Република България и се организира съвместно с Посолството на Държавата Израел като част от проявите, посветени на 25 години от подновяване на дипломатическите отношения между България и Израел.
Форумът ще бъде открит от министър-председателя на Р България г-н Бойко Борисов, от посланика на Държавата Израел в България Н.Пр. Shaul Kamisa Raz, както и от  председателя на Българската академия на науките акад. Стефан Воденичаров и председателя на Израелската академия на науките проф. Рут Арнон.
Г-н Янив Алфи от Българския център за иновации ще направи презентация на тема „Израелският модел на технологични инкубатори“. Ели Фукс ще презентира на тема “Гъвкави и интелигентни градове”, д-р Ив Битон ще направи презентация на тема „Хибриди и онлайн здравни услуги“, а г-н Йорам Садан ще представи технологиите “Хоризонт” и възможностите за съвместни проекти.
Презентации от българска страна ще направят акад. Стефан Воденичаров, БАН, Стамен Янев, изпълнителен директор на Агенцията за инвестиции, Никола Стоянов,  заместник-изпълнителен директор на Агенцията за малки и средни предприятия. Участие във форума от страна на ВУЗФ ще вземе ректора на висшето училище доц. д-р Григорий Вазов.
Първият ден на форума ще бъде открит от г-жа Даниела Везиева, зам.-министър на икономиката.  Той ще премине като поредица от работни срещи, по време на които ще се обсъдят възможностите за сътрудничество и разработване на двустранни проекти в областта на иновациите с фокус върху информационните технологии и транспорта, медицината, енергетиката, образованието, науката и отбраната, регионалното сътрудничество. ВУЗФ ще бъде представено от изпълнителния  директор гл. ас. д-р Радостин Вазов.


 

Престижен финансов форум „Иновации“ организират ВУЗФ и Асоциация Банка на годинатаПрестижен финансов форум „Иновации“ организират ВУЗФ и Асоциация Банка на годината

Висшето училище за застраховане и финанси и Асоциация Банка на годината организират престижен Финансов форум „Иновации“ на 16.06.2015 г. в „София Хотел Балкан“. Събитието се провежда за втора поредна година и привлича топ лектори от България, САЩ, Великобритания, Израел, Белгия, Холандия, Швейцария.
Дискусиите в конференцията са организирани в три панела. Първият е посветен на иновирането във финансовия бизнес – стимули, регулация, президвикателства, вторият панел разглежда технологичните иновации, а третият – ще търси отговори на въпроса имат ли алтернатива финансовите иновации.
Участниците от българска страна са топ мениджъри и представители на водещите банки в страната, на небанкови финансови институции, технологични компании, компании с иновационни продукти и проекти, стартъп акселератори и други. Сред основните говорители в конференцията са висши мениджъри от Уникредит Булбанк, Сибанк, Пощенска банка, Райфайзен банк, Банксервиз, Хюлет Пакард България и др.
Чуждестранното участие във форума е на много високо ниво, коментира доц. д-р Григорий Вазов, ректор на ВУЗФ. В трите дискусионни панела се очакват д-р Фернандо Монтес-Негрет, директор на Финансов център за аналитична подкрепа на Световната банка във Виена (FinSAC) и Доктор хонорис кауза на ВУЗФ, Софи Бертин, мениджър Корпоративно развитие на SIXGroup, Ералд Гус, вицепрезидент на Skrill, Винс Пауър, Skrill, Kарин Майер Рубинщайн, главен изпълнителен директор, Israel Advanced Technology Industries (IATI).
Българските и чуждестранни финансови експерти ще коментират промените, нужни на българските банки, за да отговорят на иновативните тенденции в световното банкиране, както и различните възможности за финансиране на иновации.
Ключовите презентации ще са посветени на регионалната кибер сигурност във финансовия сектор,  влиянието на новите технологии и регулацията върху работата на банките, бъдещето на банковото посредничество, националната карта БиКарт, фактор за развитие на пазара на картови транзакции, тенденциите в методите за разплащания, иновации в полза на клиента и др.

Всичко за форума можете да откриете на  www.finance-ino.vuzf.bg